Jabučna Kiselina
Jabučna kiselina je usko povezan sa limunskom kiselinom i vitaminom C koji se nalazi prirodno u širokom spektru namirnica koji uključuje zelene jabuke. Jabučna kiselina može biti prilično reska i gorka i korištena je mnogo godina kao aroma u raznim slatkišima koji pružaju oštar ukus. Kao dodatak ishrani, jabučna kiselina je cjenjena zbog njegove uloge u pomaganju tijelu da se oslobodi energija iz hrane, a povezan je sa poboljšanjem izdržljivosti za sportiste.
Jabučna kiselina je jedna od glavnih voćnih kiselina, a proizvodi se iz prirodnih biljaka, prije svega u jabukama. Kada se unese u organizam kao dodatak zdravoj ishrani pokazano je da nudi poboljšane nivoe energije, naročito tokom vježbanja.
Jabučna kiselina treba da bude od posebnog interesa za sve koji se bavi treningom izdržljivosti, kao što je trčanje na daljinu ili biciklizam, dokazana da nudi povećanje performansi kada se uzima redovno. Jabučna kiselina radi kao deo digestivnog procesa koji efikasnije pomaže oslobađanje energije iz hrane u uslovima u kojima ćelijama nedostaje kiseonika kao u kasnijim fazama događaja. Upotreba jabučne kiseline tokom treninga ili takmičenja nudi najveće koristi u hipoksičnim fazama vježbanja i produžava period u kojem telo obavlja optimalan nivo efikasnosti.
Skorašnja medicinska testiranja takođe su pokazala vezu između upotrebe jabučne kiseline kao dodatka ishrani te smanjenju bola izazvanog hroničnim stanjem fibromijalgije, što je dugoročni degenerativni poremećaj koji uzrokuje bol po cijelom tijelu, naročito u zglobovima.