L Histidin
L Histidin je aminokiselina koje organizam ne može da proizvede, te se stoga zahjteva da se dobije iz hrane ili iz dodataka ishrani. L Histidin je potrebno uzimati iz raznih razloga, uključujući proizvodnju histamina, održavanje zdravog srca i krvotoka i poboljšanje imunog odgovora sistema na infekciju.
L Histidin zahtijeva telu da proizvede brojne druge enzime uključujući Gastrin. Gastrin pomaže u efikasnom procesu varenja i otpušta više hranljivih materija iz hrane, uključujući vitaminime i minerale.
Jedna od najvažnijih uloga da koje histidin igra u tijelu je da osigura ravnotežu minerala u krvi, uključujući i metale kao što su cink i željezo kako bi se čuvali u ispravnim nivoima. Histidin se vezuje sa cinkom i nosi ga u ćelije gde su najviše potreban te omogućava poboljšanu funkciju ćelija. Ljudi koji ne uzimaju dovoljnu količinu L histidin u ishrani su često skloni nedostataku cinka, što može dovesti do niskog nivoa energije i slabljenja imunog sistema.
Kao što samo ime sugeriše, l histidin je usko povezan sa histamin, hemijski ga tijelo proizvodi kao odgovor na infekciju. Iako histamin izaziva upalu tokom povreda i u odgovoru na alergene iz alergija, on igra vitalnu ulogu u održavanju naše otpornosti na infekciju.
Iako L Histidin je esencijalna aminokiselina, ne proizvodi se prirodno u tijelu i mora biti apsorbovan iz hrane. Može se naći u mesu, ribi i mliječnim proizvodima u malim količinama. Vegetarijanci posebno treba da uzimaju dodatak koji sadrži L histidin, jer će oni da se bore da dobiju tačan iznos iz ishrane koja je niska u proizvodima životinjskog porjekla.